Veganlık Ciddi Bir Karar… Vegan Olmadan Önce Bilmeniz Gerekenler:Olumsuz Yanıtlarla Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Birçoğumuz vegan oluyoruz. Et, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi tüm hayvansal ürünleri içermeyen bir beslenme, etik ve çevresel açıdan sağlıklıdır. Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, çevre üzerindeki etkinizi azaltmak için vegan olmak “en büyük yaklaşım”dır. Ve bu, korkunç bir yaşam kalitesine sahip olan ve sıklıkla insan sağlığına zararlı olabilecek güçlü antibiyotiklerle desyteklenen endüstriyel olarak yetiştirilen hayvanları yemeye karşı ahlaki gerekçeleri hesaba katmadan önce.

Bunlar Vegan Olmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Hemen Karar Vermeli misiniz?
Uzun süredir vegan olan ve en çok satan üç yemek kitabının yazarı olan Katy Beskow, ilerici bir yaklaşım öneriyor. “Vegan ürünler hazır olduğundan bunu eskisinden çok daha kolay yapabilirsiniz. Benim tavsiyem, diyetinizdeki süt, mayonez veya yoğurt gibi şeyleri yavaş yavaş alternatifleriyle değiştirmenizdir. Bu şekilde bir fark hissetmezsiniz.

Et Seven Aileniz ve Arkadaşlarınızdan Gelen Olumsuz Yanıtlarla Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?
Nefret edenleri nezaketle ve mükemmel yiyeceklerle öldürün. Yazar ve köşe yazarı Isa Chandra Moskowitz şöyle diyor: “Et şakaları yapabilirsin ya da bana öleceğimi söyleyebilirsin ama bu kararımdan memnun değilim.” “Kaba davransalar bile herkese karşı nazik olun. Ve onlara yemek hazırlayın ki ne kadar lezzetli olduğunu gösterebilesiniz. Bu, insanların daha az çatışmacı olmasını sağlayan ve yemeğin lezzetli olduğunu ve sizin iyi olduğunuzu anlamalarına yardımcı olan gerçekten tatlı bir jest.

Olumsuz duygular sergileyenlere karşı anlayışlı olun. YouTuber, şef ve yazar Gaz Oakley şöyle diyor: “Bir zamanlar ben de bu pozisyonda olduğum için insanların veganizme karşı düşmanlık beslemesini anlayabiliyorum.” “Temel olarak bilgi eksikliği ve bilinmeyenden duyulan korkuydu.” Bu etkileşimleri öğretme fırsatları olarak değerlendirin, ancak başkalarına ders vermekten kaçının. “Bu sadece onları eğitmek ve ben bir partideyken birisi veganlık hakkında küçük bir şaka yaptığında kendilerini rahat hissetmelerini sağlamakla ilgili. “Bunu görene kadar vegan olacağıma asla inanmazdım” veya “Bunu hiç bilmiyordum” gibi ifadeler kullanın. Yargılamayın veya karşıt iddialarda bulunmayın. Onları eğitmek için elinizden geleni yapın.

Yeterli Protein Aldığımdan Nasıl Emin Olabilirim?

Beskow, bir kişi vegan olduğunda, bunun kendisine protein hakkında sorulduğu ilk olay olduğunu iddia ediyor. “Protein yetersizliği batıda son derece nadir görülen bir durum. Fasulye, mercimek, tohum ve fındık gibi protein açısından zengin gıdaları birleştirin. Her ne kadar tavşan yemi tüketiyormuşsunuz gibi görünse de aslında öyle değilsiniz. Biraz spagettiyi bir avuç kavrulmuş çam fıstığıyla doldurabilir veya biberinize biraz fasulye ekleyebilirsiniz.

Vegan Topluluğu’ndan kayıtlı diyetisyen Heather Russell’a göre paniğe gerek yok. “Bitkisel gıdalardan protein elde etmenin zor olduğu düşüncesi sıklıkla karşılaşılan bir yanılgıdır. Gerçekte proteinlerin yapı taşı olan gerekli aminoasitlerin tamamını sunabilmektedirler. Fasulye, mercimek, nohut, soya ürünleri, fıstık ezmesi, kaju fıstığı ve kabak çekirdeği iyi kaynaklardır.

Vitaminler ve mineraller?

Vegan olduğunuzda, genellikle et, yumurta ve balıkta bulunan B12 vitaminini yeterli miktarda almak çok önemlidir çünkü bu vitamin olmadan kendinizi zayıf ve bitkin hissedersiniz. Russell’a göre “süt ürünleri, kahvaltılık gevrek, süt içermeyen sürülebilir ürünler ve maya özü” gibi güçlendirilmiş gıdalar iyi B12 kaynaklarıdır. Çoğu eczanede ve sağlıklı gıda mağazalarında kolayca bulunabilen B12 vitamini de ek bir seçenektir. Ayrıca Russell, kalsiyum tüketiminizi de dikkate almanızı öneriyor. Güçlendirilmiş bitki sütünde inek sütünde olduğu gibi aynı miktarda kalsiyum bulunur ve diğer mükemmel kaynaklar arasında kalsiyum içeren tofu, zenginleştirilmiş soya ve keten tohumu ekmeği ve zenginleştirilmiş yoğurt ikameleri bulunur.

Veganlık Pahalı mı?
Bütçeniz kısıtlıysa işlenmiş gıdalardan kaçının. Firth’e göre vegan mutfağının pahalı olması gerektiği fikri doğru değil. “Ancak uygun fiyatlı tutmak adına üzerinde “vegan” kelimesi bile bulunan şeylerden uzak durmak iyi bir fikir. Bu nedenle en pahalı mağazalara gidip plastikten yapılmış ürünleri oradan satın almayacaksınız çünkü çok pahalı olacaklar. Son derece sağlıklı olmak ve paradan tasarruf etmek için temel bilgilere geri dönmeniz ve meyve, sebze, tahıl, kuruyemiş ve baklagiller gibi yiyecekleri tüketmeniz yeterlidir.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir