Hedef Hizmet Sektörü

HALİHAZIRDA MEVCUT OLAN STA’NIN GÜNCELLENMESİ

Britanya’nın halihazırda NATO müttefiki Türkiye ile bir serbest ticaret anlaşması mevcut. Ancak, bu anlaşma İngiltere’nin 2020’de Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla geçersiz hale geldi. Ancak, her iki tarafın geçen yıl yaptığı incelemede, bu anlaşmanın iyileştirilmesi için yer olduğu sonucuna varıldı.

TİCARİ İLİŞKİLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ

İngiltere Ticaret Bakanı Kemi Badenoch, yaptığı açıklamada, “Halihazırda gelişen bir ticari ilişkimiz var ve bu ilişki ancak yeni, modernize edilmiş bir ticaret anlaşmasıyla daha da güçlenecek.” dedi.

HİZMET SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİ

Yeni bir anlaşmanın İngiltere’nin hizmet sektörüne “bu büyüyen pazarda rekabet avantajı sağlayabileceğini ve Birleşik Krallık genelinde istihdamı destekleme potansiyeline sahip olabileceğini” vurguladı.

MÜZAKERELERİN KAPSAMI

Türkiye Ticaret Bakanlığı, müzakerelerin hizmetler, yatırımlar ve ek tarımsal teşvikleri de içerecek şekilde genişletileceğini belirtti. Aynı zamanda, müzakerelerin “kapsamlı kurallar” da içereceğini ifade etti.

EKONOMİK KATKI VE TİCARİ İLİŞKİLER

Ticaret Bakanlığı, güncellenen STA’nın her iki ülkedeki iş dünyası için daha güçlü ve kapsayıcı bir hukuki temel oluşturacağını ve ekonomik iş birliğine katkı sağlayacağını belirtti.

İKİLİ TİCARET VERİLERİ

Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında Türkiye ile İngiltere arasındaki ikili ticaret 19 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

OLASI YARARLAR

Herhangi bir anlaşma, İngiliz tüketicilerin Türk mallarına erişimini artırabileceği gibi, İngiliz firmalarına da hizmet sektörü ihracatını genişletme fırsatları sunabilir.

DİĞER TİCARİ GÖRÜŞMELER

İngiltere şu anda Hindistan, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ve Güney Kore gibi ülkelerle ticari görüşmelerde bulunuyor. Kanada ile olan müzakereler, tarım engelleri konusunda anlaşmazlık yaşanması nedeniyle askıya alınmıştı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir